ноћне 'тице

ноћне 'тице

среда, 9. јануар 2013.

КОЈЕШТАРА 2

Наставља се...
''ВИДЕЋЕШ'' ТИ, КАД ТИ ОТАЦ ДОЂЕ!'' - Типично женски начин разрешавања конфликта са малолетницима са којима, силом прилика, дели животни простор. Требало би да пубертетлијама утера страх у кости, али заправо служи за засмејавање истих, и за скидање и пребацивање одговорности на родоначелника породице.


''ДОК ЈЕДЕШ МОЈ 'ЛЕБАЦ, ИМА ДА БУДЕ КАКО ЈА КАЖЕМ!'' - У недостатку других аргумената, потеже се приликом премошћавања генерацијског јаза. Ово је типичан начин на који отац породице ставља тачку на сваки покушај потомства да изрази своју вољу и потребе. Када, на пример, татин син тражи да му се приушти најновији мобилни уређај, који кошта три очеве плате, или, када мезимица хоће са дечком на море.


БРЕ! - Омиљена узречица код Срба. Користи се у свакој прилици, на сваком месту, у свим могућим конотацијама. Њоме се подједнако изражава одушевљење и разочарање, туга и радост, презир и уважавање. Једноставно, универзална употреба. Нико још поуздано није утврдио њено порекло, а ни значење. Пожељно је избегавање у књижевном језику и приликом јавног обраћања, али се, ту и тамо, понекоме омакне и у званичним приликама.

  
''ГЛУП СИ, (БРЕ), К'О ТОЧАК'' - Реченица, због чијег су недостатка, изумрле цивилизације Ацтека и Маја. Они су били ускраћени за овако суптилно поређење, само зато што нису ни знали за постојање точка. Овај изум, као и многи други у основи једноставни проналасци, остали су неауторизовани, јер им се настанак губи у измаглици прошлости. Чак ни њихови изумитељи нису били свесни своје генијалности. Наравно, најгенијалнији би био онај ко би се досетио начина да их патентира као своје, па да згрне лову на име ауторских права.


Биће још...

Нема коментара:

Постави коментар